Ételek fogyasztása:
Természetesen pálcikával esznek. Az evőpálcikák eltérve a japánban és Kínában tapasztaltaktól inkább fémből vannak a fa helyett. A kézre álló két fém pálcika vastagabb vége általában szépen díszített. Az asztalokat beborító kisebb tálkákban található ételekből mindenki vehet, de a levest egyénileg fogyasztják el.
A koreaiak egyik legnépszerűbb étele a Kimchi ami több féle képpen is elkészíthető. Itt a receptje azoknak akik szívesen kipróbálnák vagy netán szeretik is a keleti ételeket.
Töltött kimchi (Tongbaechu-kimchi)
|
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 fej kínai kel
• 1 csésze durva só (tengeri só)
Töltelékhez:
• 1 db kínai jégcsapretek
• 1 csésze koreai csilipaprika por
• 1/3 csésze garnélarák szósz
• 1 db gyömbér gumó
• 2 ek. zúzott fokhagyma
• 1 db nagy zöldhagyma
• ¼ csomag nagyon zsenge, vékony szálú újhagyma
• ½ csésze édes rizs liszt (búza liszt)
• cukor
• só
Elkészítés:
1. Távolítsd el a káposzták torzsáját, a fejeket pedig vágd négyfelé.
2. 10 csésze vízből és 1 csésze sóból készíts só oldatot, és áztasd be a káposzta fejeket kb. 2-3 órán keresztül. Amikor a káposzta átvette a só ízét, és kissé megereszkedett, öblítsd le alaposan hideg vízzel, és csepegtesd le.
3. Amíg a káposzták a só oldatban áznak, főzd fel a ½ csésze édes rizs lisztet ½ liter hideg vízzel. Forrásig főzd nagy lángon, majd állandó kevergetés mellett még 5 percig kis lángon. Az elkészült édes rizs masszát hűtőben lehűtjük. Az édes rizs lisztet búza liszttel helyettesíthetjük!
4. Vágd fel keskeny csíkokra a retket, vágd apró szeletekre mindkét zöldhagymát. Aprítsd fel a fokhagymát és a gyömbért.
5. Keverd el jól a fűszer paprikát a lehűtött édes rizs masszával, add hozzá a felvágott retekhez, és kevergesd addig, amíg az egész piros színűvé nem válik.
6. Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát, az apró szeletekre vágott zöldhagymát és gyömbért, a garnélarák szószt, a friss újhagymát, 1 tk. cukrot, majd sózd meg, és jól keverd össze.
7. A 6. pontban elkészített tölteléket simítsd egyenként a káposzta levelekre.
8. Helyezd a töltött káposztát nagy műanyag dobozokba, és érleld először szoba hőmérsékleten egy egész napig, utána hűtőben tárold. Tálaláskor a kimchit vágd fel a megfelelő méretre.
És íme egy újabb koreai ínyencség a Kimbap.
Kimbap (koreai sushi)
Hozzávalók:
- nori lap
- 1 bögre rövid szemű rizs
- 1 tojás
- 2 sárgarépa
- 1 kígyóuborka
- fél jégcsapretek
- só
- (lazac, garnéla rák)
Elkészítés:
A rizst sós vízben ragadósra főzzük (1 bögre rizst 1,5 bögre vízben, a fedelet nem szabad felnyitni, amíg be nem szívta a rizs az összes vizet).
Közben a tojásból omlettet készítünk. A többi hozzávalóval együtt hosszú csíkokra vágjuk.
Ha a rizs elkészült (hozzáragad a kezünkhöz, ezért érdemes vizes kézzel dolgozni), a norit egy bambusz lapra fektetjük, beterítjük egy vékony réteg rizzsel, majd arra sorba pakoljuk a csíkokra vágott zöldséget és omlettet. Mindezt feltekerjük, majd egy nagyon éles késsel 2-3 cm vastagságúra vágjuk.
Közben a tojásból omlettet készítünk. A többi hozzávalóval együtt hosszú csíkokra vágjuk.
Ha a rizs elkészült (hozzáragad a kezünkhöz, ezért érdemes vizes kézzel dolgozni), a norit egy bambusz lapra fektetjük, beterítjük egy vékony réteg rizzsel, majd arra sorba pakoljuk a csíkokra vágott zöldséget és omlettet. Mindezt feltekerjük, majd egy nagyon éles késsel 2-3 cm vastagságúra vágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése