2013. december 17., kedd

KONYHAKULTÚRA

A kínai és koreai konyha technika évszázadok alatt fejlődött ki és vált világhírűvé. Sok ember tévhitben él miszerint: 'a keleti konyha hízlaló'. Mert ez nem így van. Ha mondanom kellene 5 olyan konyhát ami hizlal, biztosítalak benneteket, hogy a magyar az köztük lenne. Többen is azt gondolják, hogy mivel a keletiek  mindent tésztával fogyasztanak az hizlal. Akkor most elárulok egy titkot. A tészta csak akkor hizlal ha olyat fogyasztunk mellé mint például: hús vagy éppen krumpli. A koreaiak ( és persze a többi keleti nép is) pedig köztudott, hogy a tészta mellé párolt zöldségeket esznek. Ezért van az, hogyha ma megnézel egy Koreai embert jóval vékonyabb mint az átlag ember. Persze ne azokat vegyétek hasonlítási alapul akik itt Magyar országon élnek. Tessék már is itt van még egy példa miszerint  hizlaló a magyar konyha....>.<
 Ételek fogyasztása:
Természetesen pálcikával esznek. Az evőpálcikák eltérve a japánban és Kínában tapasztaltaktól inkább fémből vannak a fa helyett. A kézre álló két fém pálcika vastagabb vége általában szépen díszített. Az asztalokat beborító kisebb tálkákban található ételekből mindenki vehet, de a levest egyénileg fogyasztják el.


A koreaiak egyik legnépszerűbb étele a Kimchi ami több féle képpen is elkészíthető. Itt a receptje azoknak akik szívesen kipróbálnák vagy netán szeretik is a keleti ételeket.

Töltött kimchi (Tongbaechu-kimchi)
 

3 koreai receptHozzávalók 4 személyre:

• 2 fej kínai kel
• 1 csésze durva só (tengeri só)

Töltelékhez:
• 1 db kínai jégcsapretek
• 1 csésze koreai csilipaprika por
• 1/3 csésze garnélarák szósz
• 1 db gyömbér gumó
• 2 ek. zúzott fokhagyma
• 1 db nagy zöldhagyma
• ¼ csomag nagyon zsenge, vékony szálú újhagyma
• ½ csésze édes rizs liszt (búza liszt)
• cukor
• só

Elkészítés:

1. Távolítsd el a káposzták torzsáját, a fejeket pedig vágd négyfelé.

2.
10 csésze vízből és 1 csésze sóból készíts só oldatot, és áztasd be a káposzta fejeket kb. 2-3 órán keresztül. Amikor a káposzta átvette a só ízét, és kissé megereszkedett, öblítsd le alaposan hideg vízzel, és csepegtesd le.
3.
Amíg a káposzták a só oldatban áznak, főzd fel a ½ csésze édes rizs lisztet ½ liter hideg vízzel. Forrásig főzd nagy lángon, majd állandó kevergetés mellett még 5 percig kis lángon. Az elkészült édes rizs masszát hűtőben lehűtjük. Az édes rizs lisztet búza liszttel helyettesíthetjük!
4.
Vágd fel keskeny csíkokra a retket, vágd apró szeletekre mindkét zöldhagymát. Aprítsd fel a fokhagymát és a gyömbért.
5.
Keverd el jól a fűszer paprikát a lehűtött édes rizs masszával, add hozzá a felvágott retekhez, és kevergesd addig, amíg az egész piros színűvé nem válik.
6.
Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát, az apró szeletekre vágott zöldhagymát és gyömbért, a garnélarák szószt, a friss újhagymát, 1 tk. cukrot, majd sózd meg, és jól keverd össze.
7.
A 6. pontban elkészített tölteléket simítsd egyenként a káposzta levelekre.
8.
Helyezd a töltött káposztát nagy műanyag dobozokba, és érleld először szoba hőmérsékleten egy egész napig, utána hűtőben tárold. Tálaláskor a kimchit vágd fel a megfelelő méretre.


És íme egy újabb koreai ínyencség a Kimbap.

 Kimbap (koreai sushi)
 
 

Hozzávalók:

Kimbap (koreai sushi)
  • nori lap
  • 1 bögre rövid szemű rizs
  • 1 tojás
  • 2 sárgarépa
  • 1 kígyóuborka
  • fél jégcsapretek
  • (lazac, garnéla rák)

 

 
 
 

Elkészítés:

A rizst sós vízben ragadósra főzzük (1 bögre rizst 1,5 bögre vízben, a fedelet nem szabad felnyitni, amíg be nem szívta a rizs az összes vizet).

Közben a tojásból omlettet készítünk. A többi hozzávalóval együtt hosszú csíkokra vágjuk.

Ha a rizs elkészült (hozzáragad a kezünkhöz, ezért érdemes vizes kézzel dolgozni), a norit egy bambusz lapra fektetjük, beterítjük egy vékony réteg rizzsel, majd arra sorba pakoljuk a csíkokra vágott zöldséget és omlettet. Mindezt feltekerjük, majd egy nagyon éles késsel 2-3 cm vastagságúra vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése